Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ne Yapar?
Ağız diş ve çene cerrahı, ağız boşluğu ve çene-yüz bölgesi ile ilgili diş ve tıbbi sorunları tedavi eden kişidir. Vücudun maksillofasiyal bölgesi alın, yüz, elmacık kemikleri ve yumuşak doku kemiklerini içerir. Tedavi genellikle hastalıkları, kusurları veya yaralanmaları tedavi etmek ve işlevi veya görünümü iyileştirmek için ameliyat ve ilgili prosedürleri içerir. Peki ağız diş ve çene cerrahisi ne yapar?
Ağız diş ve çene cerrahları genellikle tanı konulduktan sonra genel diş hekimleri veya birinci basamak doktorlarından sevk edilen hastalarla görüşür.
Çoğu kişi, ağız ve çene cerrahisini bir dişhekimliği uzmanlığı olarak bilir. Ancak ihtiyaç duyulan iş türü genellikle genel bir dişhekiminin yaptığından çok daha karmaşıktır. Bir ağız ve çene cerrahı gerçekten hem diş hekiminin hem de tıp doktorunun birleşimidir. Yani birçok ağız ve çene cerrahı hem diş hekimliği hem de tıp alanında derecelere sahiptir.
Ameliyat gerektirebilecek birkaç diş ve tıbbi durum vardır. İşte ağız diş ve çene cerrahisi ne yapar sorumuzun cevabı aşağıdaki işlemlerden daha iyi anlarız:
• Gömülü, hasarlı ve onarılamayan dişlerin çıkarılması
• Tümörleri yüz, boyun, çene veya ağızdan çıkardıktan sonra rekonstrüktif cerrahi
• Temporomandibular eklem bozukluğu (TME)
• Ağız boşluğu, tükrük bezleri, çene ve boyun enfeksiyonları
• Ağız ülseri gibi oral mukoza
• Çeneleri yeniden hizalamak için çene cerrahisi (ortognatik cerrahi)
• Diş implantları ve eksik kemik ve diş eti dokularının yenilenmesi
• Ağız, boyun veya yüzü içeren yapısal anormallikler
• Doğuştan kusurlar (yarık dudak ve damak ve çene büyüme sorunları)
• Ağız kanseri (biyopsi için doku veya tümörlerin alınması)
• Yüz laserasyonları, intra-oral laserasyonlar ve kırık yüz kemikleri dahil olmak üzere yüz yaralanmaları
• Kozmetik diş prosedürleri (çene ve elmacık kemiği iyileştirmeleri gibi)
Yüz ve ağız anormalliği, bir kişinin sadece normal çalışma yeteneğini etkilemez. Ayrıca hayatının her bölümünü de etkileyebilir. Ağız ve çene cerrahları, kişinin yüz işlevini ve görünümünü geri kazandırmak için gerekli becerilere sahiptir. Ancak en önemlisi, bir kişinin normal yaşama döndürme becerisine sahiptir.
Ağız Diş ve Çene Cerrahisi nerelerde çalışır?
Hastanelerde, büyük tıp merkezleri ve diş hekimliği muayenehanelerinde çalışır. İlerleme fırsatları, bir dişhekimliği okulunda profesör olarak çalışmayı veya eğitimdeki öğrencileri denetlemeyi içerebilir. Bir diş hekimliği muayenehanesi veya sağlık tesisinde çalışmaya ek olarak, birçok ağız diş ve çene cerrahı kendi muayenehanelerini açar.
Ağız diş ve çene cerrahları genellikle çok uzun saatler boyunca çalışır. Ağız boşluğu ve maksillofasiyal alan içindeki cerrahi genellikle çok karmaşıktır. Bu yüzden ağız cerrahlarının da acil tedavi gerektiren acil durumlar için hazır olmaları gerekebilir.
Diş hekimi ile ağız cerrahı arasındaki fark nedir?
Ağız ve çene cerrahlarının sadece diş hekimi olmadığını anlamak önemlidir. Ağız ve çene cerrahları, dişhekimliği okulundan sonraki dört yıl boyunca hastane temelli bir ikamet programında cerrahi olarak eğitilmiş diş uzmanlarıdır. İç hastalıkları, genel cerrahi, anesteziyoloji, kulak burun boğaz , plastik cerrahi, acil tıp ve diğer özel tıbbi alanlar doktorlarının yanında eğitim görürler. Bu onlara genel bir diş hekimine göre çok daha geniş bir tedavi bilgisi ve deneyimi sunar.