Ağız ve Diş Bakımı

Nefesinizi iyileştirmek ve aynı zamanda dişlerinizi ve diş etlerinizi sağlıklı tutmak kolaydır. Ağzınızın taze ve temiz hissetmesi ve ağız kokusu gibi sorunlardan kurtulmak için aşağıda sıraladığımız adımları uygulayabilirsiniz.
 
Ağız Kokusu ve Bakımı İçin Yapılacaklar
 
1- Daha sık fırçalayın ve diş ipi kullanın.
 
Dişlerinizde yapışkan biriken plak, ağız kokusuna neden olan bakterileri toplar. Kapana kısılmış yiyecekler de soruna katkıda bulunur.
 
Dişlerinizi günde en az iki kez fırçalayın ve en az bir kez diş ipi kullanın. Nefesin için endişeleniyorsan ikisini de biraz daha sık yap.
 
Yine de işleri abartmayın. Çok sert fırçalarsanız, dişlerinizi yıpratarak onları çürümeye karşı savunmasız hale getirebilirsiniz.
 
2- Ağzınızı çalkalayın.
 
Nefesinizi tazelemenin yanı sıra gargara, bakterilerden kurtularak ekstra koruma sağlar. Taze bir nane tadı sizi iyi hissettirecektir. Ancak seçtiğiniz gargaranın ağız kokusuna neden olan mikropları öldürdüğünden emin olun. Sadece kokuyu örtmeyin. Her gün iyi bir gargara ile durulayın ve ağız kokusunu kaynağında durdurun. Yemek yedikten sonra ağzınızı sade suyla çalkalarsanız da nefesinize yardımcı olabilirsiniz. Bu şekilde dişlerinize sıkışan yiyecek parçacıklarından kurtulabilirsiniz.
 
3- Dilinizi kazıyın.
 
Normalde dilinizde oluşan kaplama, kokulu bakteriler için bir konakçı olur. Onlardan kurtulmak için dilinizi diş fırçanızla nazikçe fırçalayın. Fırçanız dilinizin arkasına rahatça ulaşamayacak kadar büyükse, bir spatula kullanmayı deneyin. Dil bölgesinin yüzeyine eşit basınç uygulamak için özel olarak tasarlandılar. Bu, tek başına fırçalamanın üstesinden gelemeyeceği bakterileri, yiyecek kalıntılarını ve ölü hücreleri ortadan kaldırır.
 
4- Nefesinizi ekşiten gıdalardan kaçının.
 
Soğan ve sarımsak büyük suçlulardır. Ama yedikten sonra dişlerini fırçalamak işe yaramıyor. Kötü kokulara neden olan maddelerin kan dolaşımınıza girip akciğerlerinize gittiğini ve onları soluduğunuz yere gider. Peki sorunu durdurmanın en iyi yolu nedir? Onları yemeyin veya en azından işe gitmeden veya arkadaşlarınızı görmeden önce onları yemeyin.
 
5- Tütün alışkanlığınızdan kurtulun.
 
Sigara içmek kansere neden olmasının yanı sıra diş etlerinize zarar verir, dişlerinizi lekeler ve ağız kokusuna neden olur. Bu yüzden reçetesiz satılan nikotin bantları, dürtüyü yatıştırmaya yardımcı olur. Biraz yardıma ihtiyacınız varsa, sigarayı bırakma programları veya tütünden sonsuza kadar vazgeçmenize yardımcı olabilecek reçeteli ilaçlar hakkında konuşmak için doktorunuzla randevu alın.
 
6- Yemek sonrası nane şekeri atlayın ve bunun yerine sakız çiğneyin.
 
Ağzınızdaki bakteriler şekeri sever. Asit yapmak için kullanıyorlar. Bu dişlerinizi yıpratır ve ağız kokusuna neden olur. Bunun yerine şekersiz sakız çiğneyin. "Sakız, ağzın diş çürümesine ve ağız kokusuna neden olan plak asitlerine karşı doğal savunma mekanizması olan tükürüğü uyarır" diyor Quinones.
 
7- Diş etlerinizi sağlıklı tutun.
 
Diş eti hastalığı ağız kokusuna neden olur. Bakteriler, dişlerin dibinde ceplerde toplanarak bir koku oluşturur.
Diş eti hastalığınız varsa, diş hekiminiz tedavi konusunda uzmanlaşmış bir periodontiste gitmenizi önerir.
 
8- Ağzınızı nemlendirin.
 
Yeterince tükürük üretmezseniz diş çürümesi ve ağız kokusu olabilir. Ağzınız kuru ise gün içinde bol su için. Şekersiz sakız çiğneyin veya şekersiz akide şekeri emdirin. Ayrıca evinizdeki havayı nemlendirmek için geceleri bir nemlendirici kullanmayı deneyin.
 
9- Doktorunuza görünün.
 
 
En iyi çabalarınıza rağmen ağız kokunuz devam ederse, doktorunuzdan randevu alın. Sorunlarınızın tıbbi bir durumla ilgili olup olmadığını kontrol edecekler.

+90 (545) 380 70 90

bt_bb_section_top_section_coverage_image